Ποιοί είμαστε

Το σκάκι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια στον κόσμο και ασφαλώς το πιο δημοφιλές-μακράν-από τα επιτραπέζια. Αν βέβαια μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως παιχνίδι, γιατί έχει περιγραφεί και ως τέχνη, ακόμη και ως επιστήμη.

Είναι ο ιδανικός τρόπος άσκησης του πνεύματος και βασίζεται αποκλειστικά στην τακτική και τη στρατηγική και καθόλου στη τύχη, όπως συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα υπόλοιπα παιχνίδια και αθλήματα.

Στη χώρα μας είναι πολύ διαδεδομένο και σήμερα λειτουργούν εκατοντάδες σύλλογοι και ένας από τους πιο σημαντικούς με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του, είναι ο Σκακιστικός Όμιλος Περιστερίου.

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ - Ποιοί είμαστε

Η ιδέα για την ίδρυση του Σκακιστικού Ομίλου Περιστερίου  γεννήθηκε το 1970 σε ένα φωτογραφείο της πόλης μας από τρείς φίλους που τους άρεσε να παίζουν σκάκι, τον  πρόεδρο  του Ομίλου Παναγιώτη Καραθανασόπουλο και τα ιδρυτικά μέλη  Μανώλη Κανελλίδη και τον φωτογράφο Δημήτρη Λαναρά. Η υλοποίηση της ιδέας αυτής πραγματοποιήθηκε το 1970 άτυπα και το 1973 ο όμιλος εντάχθηκε στην Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία ως τακτικό μέλος της.
Ο ΣΟΠ υπήρξε ο πρώτος Σκακιστικός όμιλος στο Περιστέρι.

Στο  ξεκίνημα του ο σύλλογος φιλοξενήθηκε στα γραφεία της ΠΑΕ Ατρόμητος επί της οδού Ραβινέ 1 μέχρι το 1973 και στη συνέχεια με την υποστήριξη του τότε Δημάρχου παραχωρήθηκαν δύο αίθουσες στο  πνευματικό κέντρο  του Δήμου εκεί που βρίσκετε σήμερα το κλειστό γυμναστήριο και το γήπεδο Μπάσκετ του Ατρόμήτου μέχρι και το 1986.

Ακολουθεί η αναγκαστική μεταφορά μας σε ενοικιαζόμενη αίθουσα στη γωνία των οδών Χρυσοστόμου Σμύρνης και Δημητρακοπούλου λόγο της ανεγέρσεως του κλειστού γυμναστηρίου  έως το 1991 που μετά από επίμονες προσπάθειες του τότε προέδρου του ΣΟΠ Αναστάσιου Παπαναστασίου και τη Αρωγή του Δήμου Περιστερίου ο ΣΟΠ αποκτά μόνιμη στέγη στη παρούσα αίθουσα .
Εδώ ζήσαμε τις μεγάλες μας στιγμές.

Από τότε ο σύλλογος προσφέρει τις καλύτερες προϋποθέσεις για να γνωρίσει το σκάκι ένα νέο παιδί αλλά και άνθρωποι κάθε ηλικίας.

Ο όμιλος μετράει συνολικά 350 εγγεγραμμένα μέλη από τα οποία τα 150 είναι ενεργά και είναι από ηλικίες 6 έως 75 ετών, κάτι που δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει για το άθλημα αλλά και για την δουλειά που κάνει ο Σ.Ο.Π.στον χώρο.

 

Ποιοί είμαστε - Ιδρυτική φωτογραφία του Σκακιστικού ομίλου Περιστερίου

Ο Σύλλογος έχει Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο είναι εννεαμελές και αποτελείται από τους:Ποιοί είμαστε - Σ.Ο.Π. logo

 • Ιάκωβος Λαπατάς  (Πρόεδρος)
 • Σπυρίδων Ππαχαραλάμπους (Αντιπρόεδρος)
 • Νικόλαος Κορρές (Γενικός  Γραμματέας),
 • Ιωάννης Πλιάτσκας (Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας)
 • Βασίλειος Γκούντουβας (Ταμίας)
 • Γεώργιος Βαλλέλης  (Έφορος αγώνων)
 • Κωσταντίνος Παρασκευόπουλος(Έφορος υλικού)
 • Ελευθέριος Βσαρμίδης (Μέλος)
 • Στέφανος Κρασσάς  (Μέλος)

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

 • Λουκάς Βρούβας

Ο Σ.Ο. Περιστερίου διαθέτει εκπαιδευτικά τμήματα, αρχαρίων, ημιαρχαρίων, προχωρημένωνκαι ενηλίκων. Πρώτος στόχος είναι η διάδοση του αθλήματος στον Δήμο Περιστερίου και η ανάπτυξη του πνεύματος σε όσους ασχολούνται με το σκάκι στον σύλλογο.

Στην αρχή της λειτουργίας του με πρόεδρο τον Παναγιώτη Καραθανασόπουλοκαι και εν συνεχεία με τον Αναστάσιο Παπαναστασίου, ο Σ.Ο.Π. διοργάνωνε τουρνουά και έπαιρνε μέρος σε πρωταθλήματα.

Η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή καθώς η ομάδα κατάφερε να βγεί τρίτη στο Διασυλλογικό πρωτάθλημα Ελλάδας βγάζοντας πολύ καλούς αθλητές όπως οι αδερφοί Πανταβοί, ο Ι. Νικολαΐδης, ο Π.Φρεντζάς, o Κ. Αρβανίτης, ο Ν. Βούρος, ο Παπαναστασίου, ο Ι. Συμεωνίδης , ο Συρίγος, η Α. Χαρανά και αρκετοί ακόμα.

Από το 1980 και μετά ο σύλλογος διοργάνωνε διεθνές τουρνουά με την επωνυμία “Παπαναστάσιο" και μάλιστα κατηγορίας, (8) κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στην Ελλάδα.Έπαιρναν μέρος μεγάλοι αθλητές και οι αγώνες ήταν σε μνήμη του Στέλιου Παπαναστασίου διακεκριμένου μέλους του Συλλόγου που διετέλεσε και πρόεδρος του Σ.Ο.Π και ο οποίος απεβίωσε πρόωρα.

Στην αρχή ο σύλλογος στεγαζόταν στο “Πνευματικό Κέντρο” του Δήμου Περιστερίου αλλά τα τελευταία χρόνια έχει τον δικό του ευρύχωρο χώρο κάτω από την εξέδρα του γηπέδου του Ατρόμητου(στην οδό Κρέσνας).

Το 1993 έγινε η πρώτη ομάδα που ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία και κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας,ενώ το 1997 κατάφερε και βγήκε κυπελλούχος Ελλάδας και από τότε, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και ιστορικότερους συλλόγους στην Ελλάδα.

Επίσης μετράει και δύο ευρωπαϊκές παρουσίες μία το 1997 όπου συμμετείχε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Συλλόγων στα προκριματικά που είχαν γίνει στην Τσεχία και μία συμμετοχή στο πρωτάθλημα πρωταθλητριών Ευρώπης στην Ουγγαρία (1994), ενώ σκακιστές από τον ΣΟΠ έχουν πάρει μέρος και σε Ολυμπιακούς Αγώνες με αξιόλογες παρουσίες όπως ο Γιάννης Νικολαΐδης που είχε υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Ο Σκακιστικός Όμιλος όμως δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές ηλικίες και ιδιαίτερα στους μαθητές για τους οποίους διαθέτει και εκπαιδευτικά προγράμματα για να γνωρίσουν το άθλημα και στην συνέχεια να μάθουν κάποιες πιο εξειδικευμένες τακτικές και τεχνικές.

Έτσι ο σύλλογος συνεχίζει με τους ίδιους στόχους που ξεκίνησε όταν ιδρύθηκε δηλαδή, να προωθήσει το άθλημα του σκακιού στον χώρο των δημοτών του Περιστερίου, να πρωταγωνιστεί σε όλες τις διασυλλογικές συναντήσεις και να εκπροσωπεί επάξια το Περιστέρι σε όλες τις διοργανώσεις.

Ακόμη στόχος είναι οι μαθητές κυρίως να γνωρίσουν το σκάκι και να αποκτήσει ο σύλλογος Περιστεριώτες σκακιστές όπως παλιότερα. Αυτός λοιπόν είναι ο Σκακιστικός Όμιλος Περιστερίου και αυτά που προσπαθεί να δώσει στον αθλητισμό και στα πνευματικά δρώμενα της περιοχής.


Η ιστορία του Σκακιού
Η ιστορία του σκακιού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Προνόμιο των αυλικών και της άρχουσας τάξης στην αρχή,παιχνίδι των πλουσίων αργότερα και σήμερα παιχνίδι που παίζεται από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Το σκάκι σήμερα θεωρείται ο βασιλιάς των επιτραπέζιων παιγνιδιών.

Ο Γκαίτε δικαίως το αποκαλούσε: «Λυδία λίθος του πνεύματος». Το σκάκι, έλεγε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, δεν είναι μόνο ένα μέσον ψυχαγωγίας για να περνάει κανείς ευχάριστα τον καιρό του.

Με το σκάκι μπορούν να αποκτηθούν ή να ενισχυθούν αξιόλογες πνευματικές ιδιότητες,χρήσιμες στη ζωή,οι οποίες ποτέ δεν θα μας εγκαταλείψουν. Η διαφορά του από τα άλλα παιχνίδια είναι ότι στο σκάκι λείπει τελείως ο παράγων ΤΥΧΗ.

Σε πολλές χώρες του εξωτερικού διδάσκεται στα παιδιά, διότι οξύνει το πνεύμα και τ΄αποτρέπει νωρίς από τα ψυχοφθόρα παιγνίδια του πράσινου τραπεζιού.Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την καταγωγή και την χρονολογία της ανακάλυψής του.

Ο Σοβιετικός αρχαιολόγος Βλαδίμηρος Μάσον υποστηρίζει, ότι οι άνθρωποι έπαιζαν σκάκι πριν από 8.000 χρόνια: Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από τις ανασκαφές που έκανε κοντά στην πόλη Γκαντύμ, της Σοβιετικής Αρμενίας,όπου βρήκε πιόνια φτιαγμένα από πέτρα και πηλό (τύπου τερακότας).

Στην Κίνα λέγεται οτι είναι γνωστό πριν από 4.000 χρόνια εξ αιτίας της ανακάλυψης μίας σκακιέρας. Και στην Αρχαία Ελλάδα το σκάκι αναφέρεται στα γραπτά του Ομήρου και του Πλάτωνα.

Η επικρατέστερη σήμερα εκδοχή είναι ότι το σκάκι κατάγεται πράγματι από την Ινδία και χρονολογείται από το 2.500 π.χ.

Σε παλαιά ινδικά χειρόγραφα αναφέρεται ως Τσατουράγκα-Τσατούραγκ, που σημαίνει: Τετρασύνθετον ή Τετραμερές, που ήταν η ονομασία του ινδικού στρατού,ο οποίος αποτελείτο από 4 μέρη δηλαδή τους πολεμικούς ελέφαντες, τα άρματα, τους ίππους και τους στρατιώτες, οδηγούμενα όλα αυτά από ένα βασιλιά και ένα Βεζίρη.

Παιζόταν δε από 4 άτομα και όχι από 2 όπως παίζεται σήμερα. Την σκακιέρα την ονόμαζαν Ασταπάντα. Τα τετράγωνα της σκακιέρας Κοχταζάρια που σημαίνει σιταποθήκη. Ακόμη και σήμερα έτσι λέγονται.

Μεταξύ των πολλών φανταστικών ιστοριών που αναφέρονται στην προέλευση του σκακιού,υπάρχει μία που ίσως να είναι αληθινή. Σύμφωνα με αυτή, αποδίδουν την εφεύρεση του σκακιού στον Σίσσα, ένα βραχμάνο στην αυλή του Ινδού Μπαλχαίτ.

Ο βασιλιάς ζήτησε από το σοφό άνδρα να δημιουργήσει ένα παιχνίδι, για την διεξαγωγή του οποίου θα απαιτηθούν από τον παίκτη πολλά προτερήματα, όπως φρόνηση, πρόβλεψη και υπομονή.

Σε λίγο καιρό ο Σίσσα έφερε στον βασιλιά το καινούργιο παιχνίδι: μια σκακιέρα σαν την σημερινή και πεσσούς. Αυτοί οι πεσσοί αναπαριστούσαν τα τέσσερα στοιχεία του ινδικού στρατού.

Ο βασιλιάς ενθουσιάστηκε από το παιχνίδι αυτό και όταν ρώτησε τον Σίσσα τι ήθελε ως αμοιβή, ο σοφός ζήτησε να του δοθούν κόκκοι σιταριού τοποθετημένοι στη σκακιέρα ως εξής: στο πρώτο τετράγωνο ένας κόκκος,στο δεύτερο δύο,στο τρίτο 4,στο τέταρτο τετράγωνο διπλάσιοι κόκκοι από όσοι ήταν στο προηγούμενο δηλαδή 8 κόκκοι κ.ο.κ. μέχρι το 64ο τετράγωνο.

Ο βασιλιάς διέταξε να εκπληρωθεί η επιθυμία του. Η έκπληξη του βασιλιά ήταν μεγάλη όταν τον πληροφόρησαν ότι για να συγκεντρωθούν οι κόκκοι που ζήτησε   ο Σίσσα, δεν έφθανε όλο το σιτάρι όχι μόνο των Ινδιών αλλά και όλου του κόσμου.

Διότι ο συνολικός αριθμός των κόκκων που έπρεπε να δοθούν ήταν 18.446.744.073.709.551.615 κόκκοι σιταριού ή σε κιλά 977.677.435.907 τόνοι σιταριού. Ο βασιλιάς δεν ήξερε τι να πρωτοθαυμάσει περισσότερο, την εφεύρεση του Σίσσα ή την απαίτηση του.

Ποιοί είμαστε - Chess Players


Η σημασία του Σκακιού

Το Σκάκι δεν είναι ένα απλό παιχνίδι όπως δυστυχώς ακόμη και σήμερα πιστεύεται από πολλούς. Αντίθετα πέρα από μια θαυμάσια ψυχαγωγία το σκάκι είναι και πολλά άλλα :

 • Πρώτα- πρώτα το σκάκι είναι σπουδαία και μοναδική άσκηση για την καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος της άμιλλας.
 • Άμιλλας γνήσιας χωρίς παράγοντα τύχης.
 • Άμιλλας σοβαρής πού απαιτεί και αναπτύσσει οξύνοια γνώση και λογική συγκρότηση,φαντασία πλούσια και σπουδαία ικανότητα να διακρίνεις το ουσιαστικό από το επουσιώδες.
 • Από τη φύση του το σκάκι καλλιεργεί την υψηλή λειτουργία της ΕΡΕΥΝΑΣ δηλαδή τη σπουδαία διαδικασία της δημιουργίας νέας γνώσης,κι αυτό γίνεται όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και εμπειρικό στην αναζήτηση τής άριστης κίνησης πάνω στη σκακιέρα. Πιθανολογείται άλλωστε σήμερα ότι οι ερευνητές γενικά και οι σκακιστές ειδικότερα έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής,κι αυτό αποδίδεται στους σκακιστές ακριβώς στην ερευνητική φύση του σκακιού.
 • Ακόμη το σκάκι είναι αξιόλογος τομέας καλλιτεχνικής δημιουργίας με αισθητικά κριτήρια ψηλού επιπέδου,κριτήρια που στηρίζονται σε μια αισθητική που είναι δυναμική, γιατί συμμετέχουν σε αυτήν όχι μόνο ο χώρος και το υλικό, αλλά επίσης ο χρόνος-η δυναμική εξέλιξη.
Η ουσιαστική διαφορά από τις άλλες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι ότι στη σκακιστική καλλιτεχνική σύνθεση δεν επιτρέπεται η αυθαιρεσία-το λάθος. Η σύνθεση πρέπει να είναι απαλλαγμένη από κάθε λογική ατέλεια ή ασάφεια. Αυτή ακριβώς είναι η δύναμη ή ίσως η αδυναμία, της σκακιστικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ποιοί είμαστε - Chess King and pawns

ΧορηγοίΠοιοί είμαστε - Χορηγοί

Αρέσει σε %d bloggers: