Ποιοί είμαστε

Το σκάκι (ή Ζατρίκιον) είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια στον κόσμο και ασφαλώς το πιο δημοφιλές-μακράν-από τα επιτραπέζια.Αν βέβαια μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως παιχνίδι, γιατί έχει περιγραφεί και ως τέχνη, ακόμη και ως επιστήμη.

Είναι ο ιδανικός τρόπος άσκησης του πνεύματος και βασίζεται αποκλειστικά στην τακτική και τη στρατηγική και καθόλου στη τύχη, όπως συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα υπόλοιπα παιχνίδια και αθλήματα.

Στη χώρα μας είναι πολύ διαδεδομένο και σήμερα λειτουργούν εκατοντάδες σύλλογοι και ένας από τους πιο σημαντικούς με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του, είναι ο Σκακιστικός Όμιλος Περιστερίου.

Ποιοί είμαστε:

ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1973
Αναγνωρίσθηκε από το πρωτοδικείο Αθηνών (Αρ.20602(1973)
Είναι Εγκεκριμένος απο την Γενική γραμματεία Αθλητισμού και την Ελληνική σκακιστική ομοσπονδία.
ΙΔΡΥΤΗΣ: Καραθανασόπουλος Παναγιώτης του Βασιλείου (Γεν.1934 στο Περιστέρι).
Διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο.
Από τις Αρχαιρεσίες της 24ης Oκτωβρίου 2021 εκλέχτηκε και συγκροτήθηκε σε σώμα το παρακάτω Δ.Σ:

  • Λαπατάς Ιάκωβος (Πρόεδρος)
  • Αρβανίτης Κωσταντίνος (Αντιπρόεδρος)
  • Δημητριάδη Μαρία (Γενική  Γραμματέας),
  • Μούρτος Αδριανός (Ειδικός Γραμματέας)
  • Γερακάρη Αντωνία (Ταμίας)
  • Τιτόπουλος Ηλίας(Έφορος αγώνων)
  • Κανελίδη Αγγελική (Έφορος υλικού)
  •  Koρρές Νικόλαος(Μέλλος)
  • Τζαβάρας Αριστείδης (Μέλος)

Η ιδέα της ίδρυσης και η πορεία του ομίλου μας:
Από τα τέλη του 1971,γίνονταν τα  απογεύματα συναντήσεις τριών παλιών περιστεριωτών στο φωτογραφείο του ενός, του Δημήτρη Λαναρά  εκεί στη πλατεία του Περιστερίου, δίπλα στο κινηματογράφο ΄'Φοίβος¨. Σκοπός των συναντήσεων ήτανε το σκάκι .
Εκτός από τον φωτογράφο, ήτανε ο Παναγιώτης Καραθανόσοπουλος και ο Μανώλης Κανελλίδης. Οταν όμως η παρέα τους μεγάλωσε,προστέθηκε και ο Βασίλης Πιερακέας, έγινε  η πρόταση να γίνονται οι συναντήσεις τους στο κοντινότερο εκεί  καφενείο.
Ο  Καραθανασόπουλος όμως ,δεν συμφώνησε.Δεν μπορούσε να φανταστεί το σκάκι,το πνευματικό αυτό άθλημα,να μπαίνει στο χώρο ενός καφενείου.
Πρότεινε την ίδρυση ενός Συλλόγου, που άλλωστε έλλειπε από το Περιστέρι.
Επειδή όμως δεν τους βρήκε πρόθυμους για μια τέτοια απόφαση, προχώρησε μόνος εξετάζοντας την δυνατότητα και τις προϋποθέσεις για την ίδρυση ενός Αθλητικού Σωματείου.
Και μόνο τότε ,όταν στη σκακιστική ομοσπονδία όπου βρέθηκε και είχε συνάντηση με τον τότε διευθυντή Τριαντάφυλλο Σιαπέρα όπου τον διαβεβαίωσε  για την υποστήριξή του στη προσπάθεια του αυτή,επανήλθε στους τρεις φίλους και ζήτησε να έχει,όταν θα είναι έτοιμος, και την δική τους υποστήριξη .

Συναντάται με παράγοντες του ποδοσφαιρικού Σωματείου Ατρόμητος που του διαθέτουν τη Λέσχη τους με τον υπάρχοντα εκει εξοπλισμό(τραπέζια και καθίσματα)στην οδό Ραβινέ-2 και ορφέως-1, για την προσωρινή στέγαση του υπό ίδρυση σωματείου. Παραλαμβάνει από την ομοσπονδία πλαστικές σκακιέρες και πιόνια και τα τοποθετεί στην αίθουσα αυτή. Ενημερώνει και καλεί  τους φίλους και γνωστούς να βρίσκονται τώρα εκεί, όπου αρχίζει πλέον να λειτουργεί άτυπα ,ως ανεξάρτητος υπό ίδρυση Σύλλογος με προσωρινή διοίκηση, πρόεδρο εκείνον και μέλη τους φίλους και πρώτους συνεργάτες.

Συντάσσει το πρώτο καταστατικό του ομίλου και το υποβάλει στο πρωτοδικείο Αθηνών για έγκριση.
Μετά από ένα εξάμηνο  φιλοξενίας τους στη Λέσχη του "Ατρομήτου" άρχισαν οι πιέσεις .Ήθελαν το σκάκι να μπει στο δικό τους σωματείο ως τμήμα δικό τους .
Εκείνος όμως ήθελε ένα σκακιστικό σύλλογο ανεξάρτητο.Έσπευσε και  είχε συνάντηση με τον τότε δήμαρχο. Αφού του δήλωσε ο Δήμαρχος ότι και εκείνος ήτανε λάτρης του πνευματικού αυτού αθλήματος προχώρησε αμέσως σε γενναία  προσφορά. Διαθέτει στον όμιλο τον τότε πνευματικό κέντρο του Δήμου που υπήρχε στη δυτική  πλευρά του δημοτικού γυμναστηρίου, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το κλειστό γήπεδο μπάσκετ,και χρήματα για τον απαραίτητο εξοπλισμό.Έτσι, πραγματοποιείται η μεταστέγαση του Ομίλου στη νέα αίθουσα. Εκείνο που ιδιαίτερα βοήθησε να γίνει σύντομα γνωστός ο όμιλος ήτανε οι επισκέψεις του στα σχολεία, ιδιαίτερα του κέντρου του Περιστερίου,και οι συναντήσεις με τους προέδρους των συλλόγων γονέων και  κηδεμόνων με σκοπό την προσέλκυση των μαθητών στο άθλημα αυτό.

Ύστερα από δύο-τρεις συναντήσεις των ιδρυτικών μελών και τη συζήτηση για το τελικό κείμενο,εγκρίνεται στη Γενική συνέλευσή τους της 28ης  Ιανουαρίου του 1973 το καταστατικό του Ομίλου και κατατίθεται στο πρωτοδικείο Αθηνών για αναγνώριση .
Από την ίδια γενική συνέλευση εκλέγεται νέο διοικητικό συμβούλιο του Σ.Ο.Π όπως από το καταστατικό προβλεπότανε και συγκροτείται  νομότυπα πλέον σε σώμα στη συνεδρίαση του ΔΣ της 11ης Φεβρουαρίου 1973. Πρόεδρος εκείνος και μέλη οι πρώτοι συνεργάτες και άλλοι εκλεκτοί φίλοι, με πολλή αγάπη για το άθλημα και όρεξη για δουλειά.

Έκτοτε  η πορεία του ομίλου ήταν συνεχώς ανοδική με τη βοήθεια των καλών συνεργατών και την ικανοποιητική προσέλευση των μαθητών και φοιτητών .Έμπνευση δική του ήτανε ,που εγκρίθηκε από το Δ.Σ η ωραία απεικόνιση στη στρογγυλή σφραγίδα του ομίλου, σκακιέρας και επ΄αυτής πύργου, που μέσα στο διάγραμμά του απεικονίζεται η κεφαλή ενός ίππου. Παρέμεινε στη θέση του προέδρου μέχρι και το τέλος του 1976,οπότε αναγκάζεται να μην είναι υποψήφιος στις αρχαιρεσίες του 1977, λόγο σοβαρού οικογενειακού του προβλήματος. Ο "θεμέλιος λίθος" είχε τοποθετηθεί και η βάση ήτανε γερή. Το έργο συνεχίστηκε από τους πολύ καλούς και ικανότατους συνεργάτες του,χωρίς να πάψει ποτέ εκείνος να είναι μέλος του ομίλου,να παρακολουθεί και να ενδιαφέρεται για την πρόοδό του.

H συνέχεια ήταν εντυπωσιακή ,καθώς η ομάδα του Σ.Ο.Π κατάφερε να βγει τρίτη στο διασυλλογικό πρωτάθλημα Ελλάδος, αναδεικνύοντας πολύ καλούς αθλητές ,όπως οι αδελφοί Μανώλης και Παναγιώτης Πανταβός,ο Βασίλειος Κοτρωνιάς ο οποίος υπήρξε και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου,Ι. Νικολαΐδης,.Π.Φρεντζάς,.Κ. Αρβανίτης ,Ν.Βούρος, Σ.Παπαναστασίου,Ι.Συμεωνίδης,Ν.Συρίγος, Α.Χαρανά και πολλοί άλλοι.

Από το 1980 και μετά ο σύλλογος διοργάνωνε διεθνές τουρνουά με την επωνυμία <ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟ> και μάλιστα κατηγορίας (8),κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στην Ελλάδα. Έπαιρναν μέρος μεγάλοι αθλητές και οι αγώνες ήταν στη μνήμη του Στέλιου Παπαναστασίου διακεκριμένου μέλους του ΣΟΠ, στον οποίο διετέλεσε και πρόεδρος και που έφυγε απ’ αυτή τη ζωή πρόωρα το 1979 σε ηλικία 27 ετών. Ακολουθεί η αναγκαστική μεταφορά του Ομίλου το 1986 μέχρι και το 1991, σε ενοικιαζόμενη αίθουσα στη γωνία των οδών Χρυσοστόμου Σμύρνης & Δημητρακοπούλου, λόγο της ανεγέρσεως του κλειστού γυμναστηρίου.Μετά όμως από επίμονες προσπάθειες του τότε προέδρου Αναστασίου Παπαναστασίου και την βοήθεια του τότε Δημάρχου αποκτά ο όμιλος μας μόνιμη στέγη στην αίθουσα όπου σήμερα βρίσκεται.

Το 1993ο η ομάδα του Σ.Ο.Π ανέβηκε στην Α΄ εθνική κατακτώντας το πρωτάθλημα Ελλάδος, ενώ το 1997 κατέκτησε και τον τίτλο της κυπελλούχου  Ελλάδος.
Από τότε, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και ιστορικότερους συλλόγους της χώρας μας.
Είχε ακόμη και δύο ευρωπαϊκές παρουσίες:
α)Συμμετοχή στο πρωτάθλημα πρωταθλητριών Ευρώπης το 1994 στην Ουγγαρία
β) Συμμετοχή στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Συλλόγων (προκριματικά),το 1997 στη Τσεχία.

Σκακιστές του Σ.Ο.Π έχουν πάρει μέρος και σε Ολυμπιακούς αγώνες με αξιόλογες παρουσίες όπως ο Ιωάννης Νικολαΐδης που είχε υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
Ό Σ.Ο.Π σήμερα έχει 350 γραμμένα μέλη από τα οποία τα 150 είναι ενεργά, γεγονός που δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει για το πνευματικό αυτό άθλημα αλλά και τη δουλειά που γίνεται.

Ό όμιλος διαθέτει εκπαιδευτικά τμήματα αρχαρίων, ημιαρχαρίων, προχωρημένων και ενηλίκων. Στόχος είναι οι μαθητές κυρίως να γνωρίσουν το Σκάκι και να αποκτήσει ο Σύλλογος Περιστεριώτες  σκακιστές ,όπως παλιότερα .
Προσπαθεί να δώσει στον αθλητισμό και στα πνευματικά δρώμενα του Περιστερίου ότι καλύτερο.
Ελάτε στον Όμιλο μας
Ελάτε να μας γνωρίσετε!

ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

  • Καραθανασόπουλος Παναγιώτης  1973-1976
  • Πιερακέας Βασίλειος                         1977
  • Παπαναστασίου Στυλιανός              1978
  • Σαξιώνης Σταύρος                               1979
  • Παπαγιάννης Νικόλαος                    1980-1985
  • Σειραϊδάρης Ιωάννης                        1986-1989
  • Παπαναστασίου Αναστάσιος          1990-1997
  • Συνανίδης Βασίλειος                         1998
  • Μουρούτη Μαριέτα                           1999-2000
  • (Παύση Λειτουργίας)                        2001-2003
  • Τραντάλης Παναγιώτης                   2004-2009
  • Λαπατάς Ιάκωβος                               2010-Σήμερα

su_box title="Η ιστορία του Σκακιού" style="glass" box_color="#525688"]Η ιστορία του σκακιού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Προνόμιο των αυλικών και της άρχουσας τάξης στην αρχή,παιχνίδι των πλουσίων αργότερα και σήμερα παιχνίδι που παίζεται από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Το σκάκι σήμερα θεωρείται ο βασιλιάς των επιτραπέζιων παιγνιδιών.

Ο Γκαίτε δικαίως το αποκαλούσε: «Λυδία λίθος του πνεύματος». Το σκάκι, έλεγε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, δεν είναι μόνο ένα μέσον ψυχαγωγίας για να περνάει κανείς ευχάριστα τον καιρό του.

Με το σκάκι μπορούν να αποκτηθούν ή να ενισχυθούν αξιόλογες πνευματικές ιδιότητες,χρήσιμες στη ζωή,οι οποίες ποτέ δεν θα μας εγκαταλείψουν. Η διαφορά του από τα άλλα παιχνίδια είναι ότι στο σκάκι λείπει τελείως ο παράγων ΤΥΧΗ.

Σε πολλές χώρες του εξωτερικού διδάσκεται στα παιδιά, διότι οξύνει το πνεύμα και τ΄αποτρέπει νωρίς από τα ψυχοφθόρα παιγνίδια του πράσινου τραπεζιού.Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την καταγωγή και την χρονολογία της ανακάλυψής του.

Ο Σοβιετικός αρχαιολόγος Βλαδίμηρος Μάσον υποστηρίζει, ότι οι άνθρωποι έπαιζαν σκάκι πριν από 8.000 χρόνια: Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από τις ανασκαφές που έκανε κοντά στην πόλη Γκαντύμ, της Σοβιετικής Αρμενίας,όπου βρήκε πιόνια φτιαγμένα από πέτρα και πηλό (τύπου τερακότας).

Στην Κίνα λέγεται ότι είναι γνωστό πριν από 4.000 χρόνια εξ αιτίας της ανακάλυψης μίας σκακιέρας. Και στην Αρχαία Ελλάδα το σκάκι αναφέρεται στα γραπτά του Ομήρου και του Πλάτωνα.

Η επικρατέστερη σήμερα εκδοχή είναι ότι το σκάκι κατάγεται πράγματι από την Ινδία και χρονολογείται από το 2.500 π.χ.

Σε παλαιά ινδικά χειρόγραφα αναφέρεται ως Τσατουράγκα-Τσατούραγκ, που σημαίνει: Τετρασύνθετον ή Τετραμερές, που ήταν η ονομασία του ινδικού στρατού,ο οποίος αποτελείτο από 4 μέρη δηλαδή τους πολεμικούς ελέφαντες, τα άρματα, τους ίππους και τους στρατιώτες, οδηγούμενα όλα αυτά από ένα βασιλιά και ένα Βεζίρη.

Παιζόταν δε από 4 άτομα και όχι από 2 όπως παίζεται σήμερα. Την σκακιέρα την ονόμαζαν Ασταπάντα. Τα τετράγωνα της σκακιέρας Κοχταζάρια που σημαίνει σιταποθήκη. Ακόμη και σήμερα έτσι λέγονται.

Μεταξύ των πολλών φανταστικών ιστοριών που αναφέρονται στην προέλευση του σκακιού,υπάρχει μία που ίσως να είναι αληθινή. Σύμφωνα με αυτή, αποδίδουν την εφεύρεση του σκακιού στον Σίσσα, ένα βραχμάνο στην αυλή του Ινδού Μπαλχαίτ.

Ο βασιλιάς ζήτησε από το σοφό άνδρα να δημιουργήσει ένα παιχνίδι, για την διεξαγωγή του οποίου θα απαιτηθούν από τον παίκτη πολλά προτερήματα, όπως φρόνηση, πρόβλεψη και υπομονή.

Σε λίγο καιρό ο Σίσσα έφερε στον βασιλιά το καινούργιο παιχνίδι: μια σκακιέρα σαν την σημερινή και πεσσούς. Αυτοί οι πεσσοί αναπαριστούσαν τα τέσσερα στοιχεία του ινδικού στρατού.

Ο βασιλιάς ενθουσιάστηκε από το παιχνίδι αυτό και όταν ρώτησε τον Σίσσα τι ήθελε ως αμοιβή, ο σοφός ζήτησε να του δοθούν κόκκοι σιταριού τοποθετημένοι στη σκακιέρα ως εξής: στο πρώτο τετράγωνο ένας κόκκος,στο δεύτερο δύο,στο τρίτο 4,στο τέταρτο τετράγωνο διπλάσιοι κόκκοι από όσοι ήταν στο προηγούμενο δηλαδή 8 κόκκοι κ.ο.κ. μέχρι το 64ο τετράγωνο.

Ο βασιλιάς διέταξε να εκπληρωθεί η επιθυμία του. Η έκπληξη του βασιλιά ήταν μεγάλη όταν τον πληροφόρησαν ότι για να συγκεντρωθούν οι κόκκοι που ζήτησε   ο Σίσσα, δεν έφθανε όλο το σιτάρι όχι μόνο των Ινδιών αλλά και όλου του κόσμου.

Διότι ο συνολικός αριθμός των κόκκων που έπρεπε να δοθούν ήταν 18.446.744.073.709.551.615 κόκκοι σιταριού ή σε κιλά 977.677.435.907 τόνοι σιταριού. Ο βασιλιάς δεν ήξερε τι να πρωτοθαυμάσει περισσότερο, την εφεύρεση του Σίσσα ή την απαίτηση του.

Ποιοί είμαστε - Chess Players

[/su_box]

Η σημασία του Σκακιού

Το Σκάκι δεν είναι ένα απλό παιχνίδι όπως δυστυχώς ακόμη και σήμερα πιστεύεται από πολλούς. Αντίθετα πέρα από μια θαυμάσια ψυχαγωγία το σκάκι είναι και πολλά άλλα :

  • Πρώτα- πρώτα το σκάκι είναι σπουδαία και μοναδική άσκηση για την καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος της άμιλλας.
  • Άμιλλας γνήσιας χωρίς παράγοντα τύχης.
  • Άμιλλας σοβαρής πού απαιτεί και αναπτύσσει οξύνοια γνώση και λογική συγκρότηση,φαντασία πλούσια και σπουδαία ικανότητα να διακρίνεις το ουσιαστικό από το επουσιώδες.
  • Από τη φύση του το σκάκι καλλιεργεί την υψηλή λειτουργία της ΕΡΕΥΝΑΣ δηλαδή τη σπουδαία διαδικασία της δημιουργίας νέας γνώσης,κι αυτό γίνεται όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και εμπειρικό στην αναζήτηση τής άριστης κίνησης πάνω στη σκακιέρα. Πιθανολογείται άλλωστε σήμερα ότι οι ερευνητές γενικά και οι σκακιστές ειδικότερα έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής,κι αυτό αποδίδεται στους σκακιστές ακριβώς στην ερευνητική φύση του σκακιού.
  • Ακόμη το σκάκι είναι αξιόλογος τομέας καλλιτεχνικής δημιουργίας με αισθητικά κριτήρια ψηλού επιπέδου,κριτήρια που στηρίζονται σε μια αισθητική που είναι δυναμική, γιατί συμμετέχουν σε αυτήν όχι μόνο ο χώρος και το υλικό, αλλά επίσης ο χρόνος-η δυναμική εξέλιξη.
Η ουσιαστική διαφορά από τις άλλες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι ότι στη σκακιστική καλλιτεχνική σύνθεση δεν επιτρέπεται η αυθαιρεσία-το λάθος. Η σύνθεση πρέπει να είναι απαλλαγμένη από κάθε λογική ατέλεια ή ασάφεια. Αυτή ακριβώς είναι η δύναμη ή ίσως η αδυναμία, της σκακιστικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ποιοί είμαστε - Chess King and pawns

ΧορηγοίΠοιοί είμαστε - Χορηγοί

Αρέσει σε %d bloggers: